Grootste vrijlating van kiwi's ooit

In Franz Josef, Nieuw-Zeeland, heeft de grootste ‘kiwi-vrijlating’ ooit plaatsgevonden. Op één dag tijd zijn vijftig kiwi’s terug in hun natuurlijke omgeving geplaatst. Dat is het hoogste aantal ooit. Het ging om de Rowi-kiwi, waarvan er nog maar 500 in leven zijn.

Nog voor ze uit het ei kwamen zijn de vogels gemonitord door het Department of Conservation. Hun eerste maanden hebben ze op een eiland zonder roofdieren doorgebracht, zonder gevaar dus. Nu waren ze eindelijk sterk genoeg om terug in hun natuurlijke habitat vrijgelaten te worden.

De kiwi is het nationale symbool van Nieuw-Zeeland. Het is een kleine vogel die niet kan vliegen en met uitsterven bedreigd is. Tachtig jaar geleden waren er vijf miljoen kiwi’s, nu zijn dat er nog maar 68.000. Sinds de intrede van de mens en zoogdieren is de kiwipopulatie dramatisch afgenomen. Om die afname tegen te gaan is er jaarlijks 2,6 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar of anderhalf miljoen euro nodig, bovenop de al bestaande financiering. De overheid sponsort nu al bijna zeven miljoen euro, geld dat naar het Department of Conservation en organisaties als The Kiwi Trust gaat.

Zonder actieve hulp, financiering en vrijwilligerswerk is de kiwi binnen 50 jaar uitgestorven. De vrijlating van deze vijftig vogels is dan ook een belangrijke stap vooruit voor de kiwi’s.