Dossier President Trump

Clinton overtuigt in democratisch debat

In de Verenigde Staten zijn de vijf Democratische presidentskandidaten voor het eerst met elkaar in debat gegaan. Ze deden dat in Las Vegas, wat rechtstreeks werd uitgezonden bij nieuwszender CNN. Het debat draaide zoals verwacht uit op een tweestrijd tussen gewezen minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton en senator Bernie Sanders.

Clinton en Sanders deelden tijdens het debat regelmatig prikken uit naar elkaar. Maar in tegenstelling tot bij de Republikeinse kandidaten, bleven persoonlijke aanvallen uit. Zo weigerde de 74-jarige Sanders in te spelen op het e-mailschandaal van Clinton. “De Amerikanen zijn de berichten over je verdomde e-mails spuugzat. Laten we het hebben over de echte problemen waarmee ons land te maken krijgt.”

"Pak wapenlobby aan"

De voormalige First Lady beschuldigde Sanders er wel van te soft te zijn in het debat over een strengere wapenwet. Ze zei zelf een grote tegenstander te zijn van de wapenlobby. “Dit sleept al te lang aan. Het wordt tijd dat dit land het hoofd biedt aan het NRA”, het belangrijkste lobbyorgaan van de wapenindustrie in de VS.

Geen Joe Biden

Naast Sanders en Clinton namen ook de drie andere Democratische kandidaten – Martin O’Malley, Jim Webb en Lincoln Chafee – deel aan het debat, maar zij konden nauwelijks de aandacht naar zich toe trekken. Ook vicepresident Joe Biden was door CNN uitgenodigd, maar hij besloot daar niet op in te gaan. Biden overweegt al enige tijd om in de presidentsrace te stappen, maar heeft nog altijd geen definitieve beslissing genomen.

Trump twittert mee

Het debat werd ook aandachtig gevolgd door Donald Trump, de topfavoriet bij de Republikeinse kandidaten. Hij gaf via zijn Twitteraccount live commentaar en was – zoals verwacht – duidelijk niet onder de indruk van het schouwspel.