Passagiers MH17 nog maximum 1,5 minuut bij bewustzijn

De bemanning en passagiers van vlucht MH17 zijn nog maximaal een tot anderhalve minuut na de inslag van het BUK-raket bij bewustzijn geweest. Dat blijkt uit het langverwachte rapport dat de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid vandaag heeft voorgesteld. “Het valt niet uit te sluiten dat sommige inzittenden enige tijd bij bewustzijn zijn gebleven in de één tot anderhalve minuut waarin het vliegtuig neerstortte”, is in het rapport te lezen. De inzittenden in de cockpit waren door de inslag met zekerheid op slag dood.

De Onderzoeksraad acht het evenwel zeer waarschijnlijk dat de meeste inzittenden door de impact al binnen enkele seconden buiten bewustzijn waren of zelfs meteen overleden. “Er was sprake van het oorverdovende geluid van de raketinslag, abrupte afremming en versnelling, decompressie en de daarmee gepaarde mistvorming, teruglopend zuurstofgehalte, extreme kou, een krachtige luchtstroom, het snelle dalen van het vliegtuig en rondvliegende objecten. Een deel van de passagiers heeft hierdoor ernstig letsel opgelopen met waarschijnlijk de dood tot gevolg.”

Uit het onderzoek is op geen enkel moment gebleken dat de passagiers of bemanningsleden na de inslag nog bewust handelingen uitvoerden. Zo werden er bijvoorbeeld geen bewijzen gevonden dat inzittenden hun telefoon nog probeerden te gebruiken.

De nabestaanden van de 298 slachtoffers werden nog voor de persconferentie op de hoogte gebracht van deze bevindingen. Velen van hen zaten met de vraag of hun dierbare geleden heeft bij de ramp. Uit het onderzoek is nu dus gebleken dat ze niet geleden hebben of zich amper tot niet bewust waren van wat er gebeurde.

Lees hieronder het volledige onderzoeksrapport:

Rapport Crash MH17