Deal tussen SABMiller en AB Inbev rond

SABMiller heeft een principeakkoord met AB Inbev over een overname. Dat hebben beide bedrijven bekendgemaakt. Gisteren verhoogde AB Inbev, de grootste bierbrouwer ter wereld, nog zijn bod op SABMiller naar 43,5 pond per aandeel, nadat een eerste bod was afgeslagen. In het principeakkoord is een prijs overeengekomen van 44 pond per aandeel. AB Inbev is de grootste bierbrouwer ter wereld, SABMiller de tweede grootste. Na een overname dekt het bedrijf één derde van de wereldwijde biermarkt.

AB Inbev en SABMiller onderhandelen sinds 14 september over de overname. Aanvankelijk werden verschillende pogingen van AB Inbev nog verworpen door AB Inbev, maar nu gaat de Zuid-Afrikaanse bierbrouwer akkoord met een prijs van 44 pond per aandeel. Dat is een premie van bijna 50 procent bovenop de koers van 14 september, de laatste dag voor de toenadering van AB InBev bekendraakte. Het bod zou SABMiller, de brouwer van onder meer Grolsch, Peroni en Miller, waarderen op zowat 96 miljard euro.

Zo groot wordt nieuwe AB Inbev

AB Inbev is nu al de grootste bierbrouwer ter wereld, met een omzet van 42 miljard euro, een productie van 184 miljard pintjes per jaar en 155.000 personeelsleden. Voeg daar nog eens de omzet van SABMiller aan toe, een productie van 127 miljard pintjes en hun 69.900 personeelsleden en je krijgt een gigantisch bedrijf.

Groter dan Facebook

Dat gigantische vertaalt zich ook in het bieraanbod. AB Inbev verkoopt nu al wereldwijd met merken als Stella Artois, Jupiler, Budweiser, Beck’s en Corona. SABMiller brouwt onder andere het Nederlandse Grolsch, Miller en Pilsner Urquell. Bovendien vullen de twee elkaar goed aan. Waar AB Inbev minder groot is, is SABMiller dat wel, zoals in Afrika en Australië.

Die grootte zal zich ook laten merken op de beurs. Samen worden ze de op zes na grootste, met een beurswaarde van 218 miljard euro. Dat is nog een pak minder Apple, de nummer 1, dat een beurswaarde heeft van maar liefst 597 miljard euro. Maar bijvoorbeeld Facebook zou kleiner zijn met een waarde van 181 miljard euro.