"MH17 neergehaald door Russische raket"

De crash van vlucht MH17 op 17 juli vorig jaar is veroorzaakt door een BUK-raket van Russische makelij. Dat staat in het langverwachte eindrapport van de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) dat vandaag werd voorgesteld. Volgens de Onderzoeksraad had de Oekraïense overheid het luchtruim boven Oost-Oekraïne moeten sluiten.

Het eindrapport van de Onderzoeksraad werd voorgesteld door voorzitter Tijibbe Joustra. HIj stond in de zaal voor een reconstructie van de cockpit van de Boeing 777. Volgens de bevindingen van de Onderzoeksraad is het toestel neergestort na de explosie van een raketkop van het type 9M314M, van een BUK-raket, naast de linkerzijde van de cockpit. Die raket, van Russische makelij, werd afgevuurd vanuit Oost-Oekraïne, maar een specifieke locatie, werd niet nader bepaald.

De ontploffing van de raket zorgde ervoor dat enorm veel kleine objecten werden afgevuurd op het toestel. De inzittenden van de cockpit overleden bijna meteen. De Onderzoeksraad onderzocht ook of het verantwoord was dat de vlucht van Malaysian Airlines over Oost-Oekraïne vloog, waar op dat momen t een gewapend conflict aan de gang was tussen de Oekraïense overheid en rebellen. Volgens de Onderzoeksraad vlogen op dezelfde dag maar liefst 160 commerciële vluchten over Oost-Oekraïne en werd geen inschattingsfout door de vliegtuigmaatschappijen gemaakt. Wel had de Oekraïense overheid het luchtruim moeten sluiten.

Bij de crash van de MH17 kwamen alle 298 mensen aan boord om het leven, onder wie 196 Nederlanders en zes Belgen.

Lees hieronder het integrale rapport van de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid:

Rapport Crash MH17