Angus Deaton wint Nobelprijs economie

De Schot Angus Deaton heeft de Nobelprijs voor economie gekregen. Deaton werkt vooral rond consumptie, welvaart en armoede. Het is meteen de laatste Nobelprijs die dit jaar uitgereikt wordt.

Deaton maakte vooral naam met zijn stelling dat arme gezinnen niet op dezelfde manier leven als rijke gezinnen. Tot zijn hypothese ging men ervan uit dat dat wel zo was, maar dat arme gezinnen enkel minder uitgeven. Deaton toonde aan dat arme gezinnen een heel ander consumptiepatroon hebben dan rijke gezinnen.

Angus Deaton krijgt acht miljoen Zweedse kronen, omgerekend zowat 850.000 euro, net als de overige Nobelprijswinnaars. Officieel geldt de bekroning voor Economie wel niet als een Nobelprijs. De prijs gaat dus niet terug tot het testament van dynamietbedenker Alfred Nobel, maar werd door de Zweedse centrale bank voor het eerst toegekend in 1969. Vandaar de officiële naam: "Prijs van de Zweedse Rijksbank voor economische wetenschappen ter nagedachtenis van Alfred Nobel'.

Angus Deaton volgt op de erelijst Jean Tirole op. De Franse hoogleraar economie kreeg de prijs voor zijn onderzoek naar marktmacht en regulering.