Ging Duits minister Defensie naar unief?

De Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen heeft op haar curriculum vitae een prestigieuze Amerikaanse universiteit vermeld, waar ze nooit gestudeerd zou hebben. Dat meldt de krant Welt am Sonntag op gezag van de Stanford University. Von der Leyen kwam eerder al in opspraak omdat ze ervan beschuldigd wordt plagiaat te hebben gepleegd in haar doctoraatsthesis in de geneeskunde.

De minister geeft in haar cv, die op de website van het ministerie van Defensie staat, aan dat ze in 1993 toehoorder was in de Graduate School of Business van de Stanford University. In 1995 werkte ze volgens haar cv als analiste voor de Stanford Health Services Hospital Administration. Volgens een woordvoerder van de universiteit volgde von der Leyen nooit een officiële opleiding aan de universiteit en behaalde ze nooit een getuigschrift, waardoor ze de naam van de universiteit onrechtmatig gebruikt, aldus Welt am Sonntag.

In een persbericht zondag verklaarde von der Leyen dat "de informatie op mijn officieel cv correct is" en dat ze de term van toehoorder ("auditing guest") gebruikte "volgens de definitie op wikipedia.de". Ze publiceerde bovendien een aanbevelingsbrief van een verantwoordelijke van het universitair ziekenhuis in Stanford, waarin bevestigd wordt dat ze in 1995 zes maanden voor het ziekenhuis werkte.

Von der Leyen, een moeder van zeven kinderen die vaak wordt genoemd als mogelijke opvolgster van bondskanselier Angela Merkel, kwam al eerder in opspraak toen anti-plagiaatactivisten van VroniPlag haar ervan beschuldigden 27 pagina's van haar 62 pagina's tellende proefschrift te hebben gekopieerd zonder verwijzingen. De minister heeft die beschuldigingen altijd ontkend, en heeft aan de Hannover Medical School, waar ze in 1990 haar diploma in de geneeskunde behaalde, gevraagd om een onafhankelijk onderzoek te voeren naar het doctoraatsonderzoek.

Von der Leyen is al de vierde Duitse hooggeplaatste politicus die beschuldigd wordt van plagiaat. In 2011 stapte minister van Defensie Karl-Theodor zu Guttenberg op omdat hij grote delen van zijn doctoraatsthesis zou hebben geplagieerd, en datzelfde jaar diende de vicevoorzitter van het Europees Parlement Silvana Koch-Mehrin voor dezelfde reden haar ontslag in. Twee jaar later stapte minister van Onderwijs en vertrouweling van Angela Merkel Annette Schavan op vanwege beschuldigingen van plagiaat. De drie politici verloren hun titel van "doctor".