Dossier President Trump

Trump: "Voel me beter met wapen"

De Amerikaanse vastgoedmagnaat en presidentskandidaat Donald Trump is een van de meer dan 12 miljoen Amerikanen die een vergunning heeft om een verborgen wapen te dragen. "Ik voel me veel beter gewapend", zei hij in een interview met de zender CBS. Volgens hem zou de balans van de schietpartij in Oregon minder hoog zijn geweest, had iemand een vuurwapen gehad.

Een 26-jarige man had in een leszaal van de universiteit van Oregon op 1 oktober negen mensen gedood voor hij zichzelf van het leven beroofde. "Had iemand in die zaal een vuurwapen gehad, zou het resultaat veel beter zijn geweest", zei de Republikeinse presidentskandidaat, die in de peilingen op kop ligt.

De Verenigde Staten worden regelmatig opgeschrikt door schietpartijen, maar het Congres is terughoudend om de toegang tot wapens in te perken. Volgens de website Shootingtracker, die alle schietpartijen waarbij minstens vier slachtoffers (gewond of gedood) vielen, waren er sinds het begin van het jaar al 296 schietpartijen in de Verenigde Staten.

Tijdens zijn interview met CBS haalde Trump ook nog uit naar de Duitse bondskanselier Angela Merkel. "Er zullen rellen zijn in Duitsland. Wat zij (Angela Merkel, nvdr.) heeft gedaan in Duitsland, is waanzinnig."

De miljardair, die al eerder controversiële uitspraken deed over Mexicaanse immigranten, zei "zonder twijfel" voorstander te zijn van de opvang van 10.000 vluchtelingen in de Verenigde Staten. "200.000 personen echter, dat zou het grootste paard van Troje zijn (...) als zou blijken dat die mensen van de groep Islamitische Staat (IS) zijn."