MH17: "Onderzoek lang niet klaar"

Het onderzoek naar de mensen die verantwoordelijk zijn voor de ramp met vlucht MH17 vorig jaar boven Oost-Oekraïne, is nog lang niet klaar. Het wordt ook volgend jaar voortgezet, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Nederland. Het OM leidt het internationale strafrechtelijk onderzoek naar de verantwoordelijken voor de ramp.

Dinsdag presenteert de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) de resultaten van het onderzoek naar de oorzaak van de tragedie. Dat gaat dus niet over schuldigen en aansprakelijkheid. Dat onderzoek is aan het OM en is voorlopig nog niet klaar.

Het toestel van vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd op 17 juli vorig jaar waarschijnlijk met een raket boven Oost-Oekraïne neergehaald. Daarbij kwamen alle 298 mensen aan boord om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Zes van de 298 slachtoffers waren Belgen of hadden de dubbele Belgisch-Nederlandse nationaliteit. Het toestel was onderweg van Schiphol naar Kuala Lumpur.

Na de ramp heeft de Nederlandse bergingsmissie gewerkt aan het veiligstellen en ophalen van de menselijke resten, hun persoonlijke bezittingen en bewijsmateriaal op de plaats van de ramp. Het resultaat hiervan was dat bijna alle slachtoffers konden worden geïdentificeerd en dat er bewijsmateriaal is verzameld voor de jacht op de verantwoordelijken.

Voor het OM is het scenario dat de Boeing 777 met een BUK-raket is neergeschoten, het meest waarschijnlijk. "We komen steeds dichterbij wettig en overtuigend bewijs", zei hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke eerder. Hij meldde toen dat er zicht is op een groep mogelijke betrokkenen.

In het onderzoek zijn meer dan honderd getuigen gehoord. Het gaat onder meer om lokale inwoners, hulpverleners en journalisten die vlak na de crash ter plekke zijn geweest.

Nu wordt er ook hard gewerkt in een zogenoemd 'field office', dat in de Oekraïense hoofdstad Kiev is ingericht. Daar zijn Nederlandse en Australische rechercheurs bezig met het ondervragen van getuigen en het uitluisteren en analyseren van afgeluisterde gesprekken.