Pegida-betoging draait uit op rellen

Een betoging van de anti-islamitische organisatie Pegida in het Nederlandse Utrecht heeft zondagmiddag in het centrum tot veel onrust geleid. Pegida is een uit Duitsland afkomstige anti-islamitische beweging. De demonstratie was gericht tegen de komst van vluchtelingen. De organisatie wil dat onder meer moskeeën en islamitische scholen dichtgaan. De demonstratie trok honderden mensen naar de binnenstad, voorstanders en tegenstanders.

De betoging ontaardde vrijwel direct na aanvang aan het begin van de middag in opstootjes. Tegendemonstranten kwamen langslopen toen de eerste toespraak was begonnen. Dat resulteerde meteen in duw- en trekwerk waarop de massaal aanwezige politie in actie moest komen. Politie te paard dreef de onruststokers uit elkaar en mensen stoven alle kanten op.

Veel winkels rond het Vredenburg sloten hun deuren, voor de hele dag of tijdelijk. Winkelend publiek bleef achter glas in de winkels toekijken. Veel winkels deden ook hun rolluiken naar beneden.

Op het Vredenburg, het plein waar de demonstratie werd gehouden, was het tegen half vier rustig. Maar aan de randen van het plein, waar tegendemonstranten zich verzameld hadden, werd het alsnog weer even onrustig. De politie moest ingrijpen en dreef de demonstranten uiteen. De politie was in volle sterkte in de stad aanwezig.

Namens Pegida sprak Raffie Chohan van Pegida Nederland. Zij kreeg veel bijval van de aanhangers. Ze richtte zich in haar toespraak vooral tegen moslims. Die horen volgens haar niet in Nederland thuis, volgens haar is er onder deze mensen veel inteelt. Ze zouden daarom een gevaar zijn voor de maatschappij en niet geschikt voor de arbeidsmarkt. Lutz Bachmann, oprichter van Pegida in het Duitse Dresden, sprak ook. Hij wees de menigte op de gevaren van de islam en detoevloed van vluchtelingen naar Europa. Het kost een hele hoop geld en de asielzoekers zijn economische vluchtelingen, zei hij.

Tegendemonstranten waren massaal aanwezig in de stad. Zij droegen spandoeken met leuzen daarop 'Pegida Lafaards' en 'Pegida Fascisten'.

Foto: archief - Pegida-demonstratie Duitsland