"122 doden en meer dan 500 gewonden"

Volgens de pro-Koerdische partij HDP is het dodental na de dubbele aanslag op een vredesbetoging in de Turkse hoofdstad Ankara opgelopen tot 122. Meer dan 500 mensen raakten gewond, aldus een verantwoordelijke van de partij die anoniem wil blijven. Volgens de man loopt de dodentol waarschijnlijk nog verder op. De meest recente slachtofferbalans van de Turkse regering maakt melding van 95 doden en 246 gewonden.

De aanslagen, die voorlopig nog niet werden opgeëist, vonden gisteren rond 10.00 uur plaats in de buurt van het station in het centrum van Ankara. Linkse vredesactivisten hadden zich daar verzameld voor een manifestatie tegen het geweld tussen de veiligheidskrachten en de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. De manifestatie werd mee georganiseerd door de pro-Koerdische partij HDP.

Inmiddels zijn duizenden mensen vandaag in Ankara op straat gekomen om de bloedige aanslagen te herdenken. De menigte verzamelde op enkele honderden meters van de plaats van het drama. De betoging verloopt in een bijzonder gespannen sfeer en de ordediensten zijn massaal aanwezig. Uit vrees voor nieuwe aanslagen worden de deelnemers gecontroleerd alvorens ze tot de manifestatie worden toegelaten. President Erdogan is kop-van-jut en wordt door de betogers verantwoordelijk gehouden voor de dodelijkste aanval ooit op Turkse bodem. De manifestanten schreeuwen ook om het ontslag van de regering.