Dossier Vluchtelingencrisis

Eerste hotspot voor migranten op Lesbos

Op het Griekse eiland Lesbos gaat over enkele dagen de eerste 'hotspot' open, een aanmeldplaats voor vluchtelingen aan de buitengrenzen van Europa. Dat heeft Europees Commissaris voor Migratie Dimitris Avramopoulos zaterdag in Athene gezegd.

De hotspots moeten de screening en registratie van bootvluchtelingen verbeteren. Ze maken deel uit van het plan om de vluchtelingen meer over de verschillende lidstaten te spreiden. Nu vangen vooral Griekenland en Italië het gros van de vluchtelingen op. 

Lesbos is een van de belangrijkste toegangswegen tot de EU. Het eiland ving meer dan de helft van de naar schatting 400.000 vluchtelingen op die de oversteek van de Turkse kust over de Egeïsche zee maakten.

Griekenland en Turkije zouden ook snel werk maken van een actieplan voor de aanpak van de bootvluchtelingencrisis over die Egeïsche zee. De voorbije 24 uur zou de Griekse kustwacht overigens opnieuw 1.100 vluchtelingen op die zee gered hebben. Volgens lokale media zouden extreemrechtse gemaskerde mannen overigens vijf boten met vluchtelingen voor de kust van Lesbos hebben aangevallen.