Noord-Korea "klaar voor strijd tegen VS"

Noord-Korea is klaar om het hoofd te bieden aan elke oorlog "die door de Verenigde Staten wordt uitgelokt". Dat bevestigt de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zaterdag tijdens de grote militaire parade naar aanleiding van de zeventigste verjaardag van de Koreaanse Arbeiderspartij, de enige partij in het Aziatische land.

"Vandaag verklaart onze partij met overtuiging dat onze revolutionaire gewapende troepen in staat zijn om het hoofd te bieden aan elke oorlog veroorzaakt door de Verenigde Staten, en dat we klaar zijn om ons volk en de blauwe lucht van ons vaderland te beschermen", aldus de Noord-Koreaanse leider.

Noord-Korea beschikt naar eigen zeggen over nucleaire afschrikmiddelen en beschuldigt de VS ervan een oorlog te willen uitlokken.

Pyongyang heeft in 2006, 2009 en 2013 al kernproeven uitgevoerd en dreigt ermee een vierde proef uit te voeren in het kader van een programma rond nucleaire wapens en raketten dat het land voortzette, ondanks de internationale sancties.

Tijdens zijn toespraak naar aanleiding de zeventigste verjaardag van zijn partij bracht Kim Jong-un een uitgebreid eerbetoon aan de 24 miljoen Noord-Koreanen en aan de Koreaanse Arbeiderspartij, die het land regeert sinds 1945. Hij noemde de inwoners en de partij "bronnen voor mirakels" die ervoor gezorgd hebben dat het achtergestelde land zich kon transformeren tot "machtige socialistische staat, die zich onafhankelijk en autonoom verdedigt". De Arbeiderspartij noemde hij "een onoverwinnelijke partij die een geheel vormt met het volk".