Erdogan veroordeelt "terreuraanslag"

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan veroordeelt de "terroristische aanslag" tegen een vreedzame manifestatie in Ankara, waarbij 86 mensen omkwamen. In een mededeling meldt hij dat onderzoeken werden opgestart en dat de daders van de explosies berecht zullen worden. "Ongeacht de bron van de aanval", moet elke terroristische daad bestraft worden, aldus de president.

Volgens de pro-Koerdische partij HDP, die mee had opgeroepen tot de manifestatie, zijn de explosies veroorzaakt door "zelfmoordterroristen", klinkt het in een mededeling. Ooggetuigen spraken eerder al van twee kamikazes. De partij ziet zichzelf als het voornaamste doelwit van de aanslag. Ze beschuldigt de politie er bovendien van traangas te gebruiken tegen mensen die de gewonden wilden helpen na de explosies, terwijl er op het moment van de aanslag geen agenten aanwezig waren.

Bij de explosies kwamen 86 mensen om en raakten 186 anderen gewond. HDP vreest dat de dodentol nog kan oplopen, aangezien veel mensen ernstig gewond waren. Ondertussen heeft de Europese Unie Turkije opgeroepen om "verenigd te blijven" tegen de "terroristen" en de andere bedreigingen die het land kunnen destabiliseren.