Bijna 100 doden bij explosies in Ankara

De dubbele aanslag op een vredesbetoging in de Turkse hoofdstad Ankara heeft aan zeker 95 mensen het leven gekost. Dat blijkt zaterdagavond uit een nieuwe slachtofferbalans van de Turkse regering.

Bij de aanval vielen in totaal ook 246 gewonden, waarvan er nog altijd 48 op intensieve zorgen liggen.

In de mededeling op de website van de Turkse premier Ahmet Davutoglu wordt benadrukt dat het onderzoek naar de aanslagen, die nog niet zijn opgeëist, wordt voortgezet. De bevindingen van de speurders zullen "zo snel mogelijk bekend worden gemaakt", zo klinkt het ook. De Turkse premier stelt in de mededeling verder dat het om zelfmoordaanslagen gaat.

De aanslagen vonden zaterdagvoormiddag rond 10.00 uur plaats in de buurt van het station in het centrum van Ankara. Linkse vredesactivisten hadden zich daar verzameld voor een manifestatie tegen het geweld tussen de veiligheidskrachten en de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. De manifestatie werd mee georganiseerd door de pro-Koerdische partij HDP.

De aanval heeft in Turkije heel wat verontwaardiging uitgelokt. In Istanboel kwamen 10.000 mensen op straat om te protesteren tegen het geweld. Ook in verschillende Europese steden kwamen zaterdag pro-Koerdische betogers op straat. Dat was onder meer het geval in Parijs, Marseille, Zürich, Berlijn, Frankfurt, Stuttgart en Hamburg.