'Thalysheld' Stone neergestoken in VS

Spencer Stone, één van de drie 'Thalys-helden', is woensdagnacht (plaatselijke tijd) in de Californische hoofdstad Sacramento "herhaaldelijk met een mes gestoken". Dat heeft de Amerikaanse luchtmacht meegedeeld aan NBC News.

Stone, militair bij de luchtmacht, ligt in een ziekenhuis. Zijn toestand is stabiel, zo meldt een woordvoerder van de Air Force. "Hij is in leven en zijn toestand is stabiel. We hebben geen informatie over het incident", klinkt het.

Stone werd volgens politiebronnen verschillende keren in de borststreek gestoken met een breekmes tijdens een vechtpartij in een bar in Sacramento. Volgens het lokale NBC-station KCRA werden een man en een vrouw ondervraagd over het incident. De dader loopt nog op vrije voeten.

Zaterdag had de Amerikaan in New York nog uit handen van de Belgische premier Charles Michel een medaille voor uitzonderlijke moed ontvangen.

Held

Stone was op vakantie in Europa toen hij, samen met twee andere Amerikanen, op 21 augustus op een Thalystrein van Amsterdam naar Parijs Ayoub El Khazzani wist te overmeesteren. De 26-jarige Marokkaan had even voordien het vuur geopend. Bij de aanslag raakten drie mensen gewond. De zwaarbewapende man was in Brussel op de hogesnelheidstrein gestapt. El Khazzani is in Frankrijk in verdenking gesteld van onder meer pogingen tot moord met terroristisch oogmerk