NAVO dreigt met troepen in Turkije

De NAVO is bereid troepen te sturen naar Turkije om het land te helpen met de verdediging van het grensgebied. Dat heeft de secretaris-generaal Jens Stoltenberg gezegd aan het begin van NAVO-bijeenkomst in Brussel. Sinds Rusland begonnen is met aanvallen in Syrië, zijn al verschillende Russische gevechtsvliegtuigen gespot in het Turkse luchtruim.

De grote militaire aanwezigheid in Syrië verontrust Stoltenberg. “We zagen luchtaanvallen, het afvuren van kruisraketten en inbreuken van het Turkse luchtruim. We zullen de jongste ontwikkelingen evalueren en staan klaar om alle bondgenoten, inclusief Turkije, te beschermen tegen elke dreiging.”

De NAVO-topman herhaalde tot slot dat de Russen niet zozeer terreurgroep IS viseren, maar wel de rebellengroepen die strijden tegen het regime van president Assad. Dankzij de Russische bombardementen kon Assad gisteren een groot grondoffensief starten.

“VS staan lijnrecht tegenover Rusland"

De ministers van Defensie van de NAVO-landen zijn in Brussel samengekomen om de situatie in Turkije te bespreken. “De toestanden in Turkije zijn echt aan het escaleren”, zegt VTM NIEUWS-“Het schenden van het Turks luchtruim door Rusland is echt wel een probleem. Bij de NAVO geloven ze niet dat dat per ongeluk is.”

“De NAVO zal zeggen dat er eerst een politieke oplossing moet komen voor Syrië daarna worden de bondgenoten beschermd. Dat gebeurt automatisch en dat doen ze dus ook voor Turkije.”

“Maar wat nog erger is, is dat door Syrië de VS en Rusland recht tegenover elkaar komen te staan. De VS wil Assad weg en Rusland wil dat het regime van Assad blijft. Maar tegelijk willen ze wel dat terreurorganisatie Islamitische Staat verdwijnt. Dus het gevaar is bijzonder groot dat de VS en Rusland lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. En men zal er hier in Brussel alles aan doen om dat te vermijden.”