Amsterdammers snelste fietsers

Steeds meer mensen gebruiken de app Strava om hun loop- en fietsactiviteiten te registreren. Hoe snel ben je? Hoeveel afstand heb je afgelegd? En ben je sneller dan je vrienden? Strava berekent het allemaal en op basis van die data heeft het bedrijf de website ‘Strava Insights’ gelanceerd, waarop de data van gebruikers uit twaalf wereldsteden wordt vergeleken. En wat blijkt? Amsterdammers zijn de snelste fietsers, de Parijzenaren dan weer de snelste lopers.

Amsterdam, Barcelona, Berlijn, Londen, Los Angeles, Melbourne, Milaan, New York, Parijs, San Francisco, Sao Paolo en Sydney worden met elkaar vergeleken. Zo toont de site onder meer de gemiddelde snelheid, de gemiddelde afstand en het gemiddeld aantal hoogtemeters dat gebruikers in die steden afleggen.

Al die data samen leveren interessant materiaal op. Zo leren we dat Amsterdammers de snelste fietsers zijn (25,6 km/u gemiddeld), terwijl in Parijs gemiddeld het snelst wordt gelopen (5’33”/km gemiddeld). In Parijs wordt ook gemiddeld de langste afstand gelopen, maar liefst 10 kilometer per loopbeurt. In Milaan houden de fietsers het dan weer het langste vol, een gemiddelde fietstocht daar 54,2 kilometer lang.

Dat de informatie die uit de data te halen valt schier eindeloos is, bewijst Strava door bijvoorbeeld ook op te lijsten op welk tijdstip van de dag de meeste activiteiten plaatsvinden. Zo leren we dat er tussen 8 en 9 uur ’s morgens het meest gefietst wordt in de 12 steden. Lopen gebeurt dan weer het meeste ’s avonds van 18 tot 19 uur.