Russische raketten treffen Syrië

Het Russische leger heeft voor het eerst raketaanvallen op Syrië uitgevoerd vanop Russische oorlogsschepen op de Kaspische Zee. Tot nu toe hadden de Russen alleen luchtaanvallen uitgevoerd. Het Russisch offensief kwam er in aanloop naar een Syrisch grondoffensief in het centrum van het land.

Op beelden die zijn vrijgegeven door het Russische ministerie van Defensie zijn Russische marine-officiers te zien die aan het werk zijn in de controlekamer van het oorloggschip. Via een gesofisticeerde computeranimatie is het traject van de raketten te zien.  

Vanop 4 oorlogsschepen werden 26 kruisraketten afgevuurd, die eerst over Iran en Irak vliegen en in totaal een afstand van 1.500 kilometer afleggen in ongeveer anderhalf uur. De doelwitten van de raketten in Syrië waren volgens de Russen onder meer munitiedepots en commandocentra van Islamitische Staat.

In navolging van de Russische aanvallen maakte het Syrische leger bekend dat het een grondoffensief is begonnen in het centrum van het land. "Het Syrische leger en zijn bondgenoten zijn een uitgebreide grondoperatie gestart in het noorden van de provincie Hama, met bescherming vanuit de lucht van de Russen", aldus een militaire bron. De militairen strijden er tegen oppositiegroepen, onder wie gematigde rebellen en islamieten, maar ook tegen het al-Nosrafront, de Syrische tak van terreurgroep al-Qaida. Het Syrische leger wordt bijgestaan door het Russische leger, dat zeer gerichte luchtaanvallen uitvoert.