Dossier Vluchtelingencrisis

Vluchtelingencrisis in Nederlands dorpje

Een klein dorpje in de Nederlandse provincie Drenthe staat op zijn kop, door de komst van 1.400 vluchtelingen. Voor alle duidelijkheid, in het dorpje Oranje wonen zo’n 140 mensen.

De heisa ontstond vorig jaar al, toen aangekondigd werd dat er zo veel vluchtelingen naar het dorpje aan het Oranjekanaal zouden komen. Het onderdak voor de vluchtelingen werd gezocht in het attractiepark Speelstad Oranje. De inwoners protesteerden fel tegen de beslissing onder het motto: “we worden gast in eigen dorp”. Uiteindelijk kwam er een overeenkomst: er zouden 700 vluchtelingen komen, de volgende 700 pas in oktober 2017. 

Een keiharde voorwaarde noemde burgemeester Ton Baas het toen. Eentje die gisteren plots geschonden werd, toen staatssecretaris voor Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhof meldde dat er toch nog 700 asielzoekers bijkwamen en wel meteen. De inwoners van Oranje blokkeerden daarop de wegen om de komst van de asielzoekers tegen te houden. Ze belaagden zelfs de staatssecretaris toen hij de beslissing kwam aankondigen.

Foto: André Spaansen