Geen Belg aan hoofd van VN-klimaatpanel

De Belg Jean-Pascal Van Ypersele heeft naast het voorzitterschap van het IPCC gegrepen, de organisatie van de VN die zich buigt over de opwarming van de aarde. De Zuid-Koreaan Hoesung Lee staat nu aan het hoofd van het klimaatpanel.

Van Ypsersele was één van de topfavorieten voor de functie. De 58-jarige professor klimatologie en milieuwetenschappen aan de Katholieke Universiteit van Louvain-La-Neuve is al enkele jaren ondervoorzitter van het IPCC. Maar er waren nog vijf andere sterke kandidaten. Weervrouw Jill Peeters is in Dubrovnik, in Kroatië, waar de verkiezing plaats vond. Ze noemt het een grote teleurstelling voor de Belgen. Maar tegelijk hoopt ze dat Hoesung Lee een boodschap van hoop kan verspreid en dat hij de klimaatwetenschappen toegankelijk maakt.

De 195 IPCC-lidstaten kozen in Dubrovnik een opvolger voor Rajendra Kumar Pachauri, de Indiër die dertien jaar lang het gezicht van het klimaatpanel was, maar begin dit jaar ontslag moest nemen na een klacht over seksuele intimidatie.

Het IPCC evalueert de stand van de kennis over klimaatverandering in al zijn aspecten. De syntheses van het panel gelden als referentiemateriaal voor de beleidsmakers, die eind november verzamelen in Parijs om inspanningen te bespreken om de opwarming van de aarde onder controle te houden.

Bekijk ook: