Facebook mag uw data niet in VS opslaan

Facebook kan niet langer al uw gegevens zomaar opslaan in de VS. Dat heeft het Europees Hof van Justitie beslist. Volgens het Hof worden de gegevens in de VS onvoldoende beschermd. In principe moet Facebook vanaf nu uw toestemming vragen om bijvoorbeeld uw foto’s of e-mailadres te mogen opslaan. In de praktijk zal er echter weinig veranderen.

Het was een Europese student die hierover een zaak had aangespannen bij een rechter in Ierland, waar het Europese hoofdkantoor van Facebook gevestigd is. De man vond het niet kunnen dat zijn persoonlijke gegevens via een dochteronderneming van Facebook naar servers in de VS worden doorgestuurd.

Gegevens niet veilig in VS

De rechter in Ierland speelde de zaak door naar het Europees Hof, die de student nu gelijk geeft. “Het Hof vindt het niet kunnen dat de gegevens in de VS automatisch worden opgeslagen. Dat zou enkel mogen als er gericht naar wordt gezocht”, vertelt Stefaan Van der Jeught, persvoorlichter bij het Europees Hof van Justitie. Het zijn nu de Europese lidstaten die elk afzonderlijk hun samenwerking met de VS moeten herbekijken.

"Bedrijven zoeken alternatief"

De uitspraak gaat trouwens verder dan Facebook. Ook andere Amerikaanse bedrijven zoals Microsoft en Google kunnen niet langer alles zomaar bewaren. Welke gevolgen dit voor u en ik heeft, is nog heel onduidelijk. “In principe zal elk bedrijf de toestemming moeten vragen om gegevens te gebruiken”, vertelt Patrick Van Eecke, professor Internetrecht aan de Universiteit Antwerpen. “Maar dat is echter heel complex. Bedrijven als Apple hebben nu al een alternatief. Ze plaatsen hun servers in Europa, zodat ze ook hier het vertrouwen kunnen winnen."