Drie dagen nationale rouw in Guatemala

De regering in Guatemala heeft na de zware grondverschuiving met vele doden in het Midden-Amerikaanse land drie dagen van nationale rouw afgekondigd. President Alejandro Maldonado betuigde de nabestaanden van de slachtoffers zijn medeleven. Dat deelde radiozender Emisoras Unidas maandag mee.

De hulpdiensten hebben al 131 lijken vanonder de brokstukken gehaald in de wijk Cambray in de rand van Guatemala City. Nog meer dan 300 mensen worden vermist. Volgens het hoofd van de reddingsdiensten, Sergio Cabañas, is het eerder onwaarschijnlijk nog overlevenden te vinden. Algemeen geldt dat 72 uur na een aardverschuiving de overlevingskansen van bedolven mensen vliegensvlug dalen. Die termijn liep zondagnacht ten einde. President Maldonado heeft bevolen de zoekoperatie toch maar voort te zetten.

Moeilijke reddingsoperatie

Wegens de aanhoudende regen kwamen de bergingswerken maandagmorgen echter niet op gang. Op de flanken boven de wijk zijn nieuwe scheuren gespot, aldus de rampenbestrijdingsdienst. Bovendien is de rivier Pinula aan de rand van de buurtgemeenschap aangezwollen, wat het werken extra bemoeilijkt.

In totaal nemen 1.800 hulpverleners aan de operatie deel. Buurland Mexico stuurde specialisten van de rampenbestrijding, de politie en het leger met speurhonden. Met zwaar materiaal proberen de hulptroepen aarde opzij te schuiven om bij de bedolven mensen te geraken.

Risicozone

De grondverschuiving is veroorzaakt door dagenlange zware neerslag. De heuvel boven de wijk, waar voornamelijk arme families een onderkomen hebben gevonden, brak in tweeën. De rampenbestrijdingsdienst had het district volgens de pers al jaren geleden tot risicozone verklaard en het gemeentebestuur daarvan op de hoogte gebracht.