Engeland voert taks op plastic zakjes in

In Engeland moeten consumenten vanaf vandaag betalen voor een plastic zakje in warenhuizen. Een gelijkaardige taks bestaat bij ons al langer en ook in Wales, Schotland en Ierland wordt al langer een klein bedrag aangerekend voor een plastic zakje. Maar toch vreesden de Engelse kranten vandaag chaos in de supermarkten. Die bleef – zoals verwacht – uit.

Vanaf vandaag moeten de Engelsen omgerekend 0,08 euro betalen voor een plastic zakje. En dat alleen in grote warenhuisketens van meer dan 250 werknemers. In kleinere zaken, zoals de kruidenier om de hoek, blijven de plastic zakken gratis.

In Engeland werden vorig jaar 8,5 miljard plastic zakjes gebruikt om inkopen van de supermarkt naar huis te brengen. Kranten als de ‘Daily Mirror’ en de ‘Daily Mail’ kopten vandaag in grote letters op hun voorpagina’s over de gevreesde chaos die de taks met zich zou meebrengen.

Chaos bleef echter uit en de voorpagina’s waren op sociale media zoals Twitter het onderwerp van heel wat humor. De Engelse media leken er dan ook heel wat meer van te maken, dan het in werkelijkheid was.