Geweld Gazastrook flakkert weer op

Het geweld in Israël tussen joden en Palestijnen escaleert verder. Zondag werd een jonge Palestijn gedood door het Israëlische leger, na confrontaties op de bezette Westelijke Jordaanoever. Israël maakt op zijn beurt dan weer melding van een raket die werd afgevuurd uit de Palestijnse Gazastrook.

Sinds donderdagavond zijn al vier Israëli's gedood door extremistische Palestijnen: twee kolonisten op de Westelijke Jordaanoever en twee mannen in de Oude Stad van Jeruzalem. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu sprak zondag harde taal, hij had het over een "gevecht tot de dood tegen het Palestijnse terrorisme". Hij riep zijn veiligheidskabinet bijeen.

Bij de zoektocht naar de daders van de moord op het kolonistenechtpaar, kwam het in de bezette gebieden tot clashes tussen Palestijnen en het Israëlische leger. Daarbij vielen al tientallen gewonden, maar zondagavond was ook een dode te betreuren. Het slachtoffer is de 18-jarige Houzeifa Othmane Souleimane. Waarnemers vrezen dat dit het geweld verder zal doen oplaaien. De Palestijnen zijn ook razend over het feit dat ze gedurende twee dagen de Oude Stad van Jeruzalem, waar zich de Al-Aqsa-moskee bevindt, niet in mogen.

Tientallen Palestijnse jongeren bekogelden zondagavond in Oost-Jeruzalem de Israëlische ordediensten met stenen en brandende projectielen, die antwoordden met traangas. Zondagavond werd vanuit de Gazastrook een raket afgevuurd op het zuiden Israël, zonder slachtoffers te maken. Het gaat om het tweede gelijkaardige projectiel deze week.