9 doden bij noodweer in de VS

Volgens verschillende Amerikaanse media zijn er zes doden gevallen bij zware overstromingen in North- en South-Carolina. Het zuidoosten van de Verenigde Staten is de afgelopen dagen getroffen door enorm veel regen, met overstromingen tot gevolg. Zondag lanceerde de gouverneur van South-Carolina een oproep naar de bevolking om zoveel mogelijk binnen te blijven.

Volgens gouverneur Nikki Haley gaat het om de zwaarste regen "in duizend jaar". "Dit hebben we nog nooit eerder gezien", zei ze op een persconferentie. De scholen en overheidsdiensten in South-Carolina blijven maandag gesloten en mensen die het zich kunnen veroorloven, wordt gevraagd om niet te gaan werken. Heel wat wegen in de staat zijn afgesloten.

Op de luchthaven van Charleston werd sinds 1 oktober al bijna een halve meter regen geregistreerd. De Santee-rivier staat op het hoogste niveau sinds 1936. Rond de hoofdstad Columbia konden twee dammen het water niet meer tegenhouden. Hier en daar moesten mensen worden geëvacueerd met bootjes of per helikopter.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de noodtoestand uitgeroepen, zodat er federaal geld vrijkomt voor de hulpverlening. De zware regen is een uitloper van orkaan Joaquin. Ook voor maandag wordt nog een tiental centimeter regen voorspeld.