Premier Michel huldigt Thalyshelden

Premier Charles Michel en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders hebben in New York eretekens overhandigd aan de Amerikanen die deze zomer een terreuraanslag op de Thalystrein hebben verijdeld. Ze kregen een medaille voor uitzonderlijke moed.

Twee van de drie Thalyshelden, militair Spencer Stone en student Anthony Sadler, werden ontvangen op de residentie van de Belgische consul-generaal. Ook militair Skarlatos was uitgenodigd, maar hij moest in extremis afzeggen. Ook hij ontvangt uiteraard het ereteken.

"Onze landgenoten gered"

“Jullie hebben het leven van onze landgenoten gered. België is jullie zeer dankbaar”, zo prees Michel de moed van de drie mannen. De drie Amerikanen waren op vakantie in Europa toen ze op 21 augustus op een Thalystrein van Amsterdam naar Parijs Ayoub El Khazzani wisten te overmeesteren. De 26-jarige Marokkaan had even voordien het vuur geopend. Drie mensen raakten gewond.

Stone, Skarlatos en Sadler zijn al verschillende keren in de bloemetjes gezet. De Amerikaanse president Obam ontving hen al op het Witte Huis en van de Franse president Hollande ontvingen ze de ‘Legion d’Honneur’.