VS bombardeert ziekenhuis AZG

Bij bombardementen op de Afghaanse stad Kunduz is een zorgcentrum van Artsen Zonder Grenzen geraakt. Er vielen minstens negentien doden en 37 gewonden. De luchtaanval stond onder leiding van de Amerikanen. Bij de slachtoffers zijn geen Belgen. Dat bevestigt Buitenlandse Zaken aan VTM NIEUWS.

Bij de dodelijke slachtoffers zijn zeven patiënten en twaalf medewerkers van Artsen Zonder Grenzen. Negentien medewerkers zijn ook gewond, vijf verkeren in kritieke toestand. Op het moment van de aanval waren er 150 patiënten en tachtig personeelsleden in het ziekenhuis. “Volgens de informatie die we gekregen hebben van de Belgische consul, zijn er geen landgenoten onder de slachtoffers. Het zou enkel gaan om lokale mensen”, vertelt José de Pierpont van Buitenlandse Zaken.

Leger opent onderzoek

Het Amerikaanse leger zegt de zaak te onderzoeken. Volgens hen was de actie gericht op enkele talibanstrijders en was het bombardement bedoeld voor de nabijheid van het ziekenhuis.

VN reageert geschokt

Sinds deze week zijn er opnieuw zware gevechten in Kunduz. Maandag kregen Talibanrebellen de stad in handen. Het Afghaanse leger kon hen met de hulp van de Verenigde Staten, weer verdrijven. De Verenigde Naties en de Europese Unie noemen het bombardement “schokkend”. De Amerikaanse ambassade in Kaboel heeft het over “een tragische gebeurtenis”.