Schietpartij Oregon: dit is de dader

De man die donderdag het vuur opende op een universitaire campus in de Amerikaanse staat Oregon, is de 26-jarige Chris Harper Mercer. Dat melden verschillende Amerikaanse media.

De schietpartij vond plaats in het Umpqua Community College nabij Roseburg in de Amerikaanse staat Oregon. Chris Harper Mercer had vier wapens op zak toen hij verschillende klaslokalen binnenging en negen mensen doodschoot. Zeven anderen raakten gewond. Ook Mercer zelf kwam bij een schietpartij met de politie om het leven.

Engeland

De 26-jarige man was geen student, maar woonde bij zijn moeder op een appartement op enkele minuten van de campus. Volgens Amerikaanse media werd Mercer in Engeland geboren en verhuisde hij op jonge leeftijd naar de Verenigde staten. Buren omschrijven hem als een verlegen jongen. Een lokale politiebron zegt dan weer aan de New York Times: “Hij lijkt een boze jongeman te zijn die vervuld was door haat”. 

Ian Mercer, de vader van de dolle schutter zei tegen enkele reporters “dat hij net als iedereen geschokt is”.

4chan

Wat zijn motief was, is nog altijd niet duidelijk. Volgens getuigen vroeg hij naar de religie van de studenten voor hij hen doodde. Hij vroeg alle christenen om recht te staan waarop hij zei: "Goed, omdat jullie christenen zijn, zullen jullie God binnen één seconde te zien krijgen." Daarna schoot hij hen dood.

Verschillende media verwijzen naar een bericht op de anonieme berichten- en fotodeelsite 4chan. Woensdagnacht schreef iemand: “Sommigen van jullie zijn oké. Ga morgen niet naar school als je in het noordwesten woont”. Al is het niet zeker of de post ook echt van Harper komt.