Obama woedend over routine schietpartijen

De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag in een toespraak laten verstaan woedend en triest te zijn over de schietpartijen die een "routine" zijn geworden in de VS. Net zoals na de vorige grote schietpartijen, riep hij het Congres op een striktere wapenwetgeving aan te nemen.

Obama hield zijn toespraak naar aanleiding van de schietpartij op een campus in Oregon, die wellicht aan dertien mensen het leven heeft gekost. "Het is een politieke keuze om te aanvaarden dat dit om de zoveel maanden gebeurt in Amerika", verklaarde de president tijdens zijn speech in het Witte Huis.

"We zijn collectief aansprakelijk ten opzichte van die families die een naaste hebben verloren als gevolg van onze inactiviteit." "Onze gedachten en onze gebeden volstaan niet", zei hij verder. "Ze helpen niet om te voorkomen dat er volgende week of binnen enkele maanden ergens anders in Amerika een nieuw bloedbad zal worden aangericht." "We kunnen daar iets aan veranderen, maar dan zullen we onze wetten moeten veranderen", luidde het tot slot.

Maar is het erg twijfelachtig of de zoveelste oproep van Obama om de wapenwet aan te passen effect zal hebben. Voor een wetswijziging is een goedkeuring nodig van de beide kamers in het Congres. De Republikeinen, die zowel in de Senaat als in het Huis van Afgevaardigden over een meerderheid beschikken, hebben eerdere pogingen om tot een strengere wapenwetgeving te komen in het verleden telkens afgeblokt.

Het is al de vijftiende keer dat Barack Obama zijn medeleven moet betuigen na een dodelijke schietpartij. “Hij zal dit soort emotionele oproepen blijven doen”, zegt VS-correspondente Greet De Keyser vanuit Washington D.C. “Tot aan het einde van zijn ambtstermijn, of tot er iets zal veranderen aan de wapenwetgeving.”

Obama richtte zich rechtstreeks tot het Congres, want daar worden de wetten gemaakt. “Je ziet weer een duidelijke opdeling tussen de Democraten en de Republikeinen”, zegt De Keyser. “Presidentskandidate Hillary Clinton heeft gisteren meteen gereageerd met de opmerking dat de wapenwet dringend verstrengd moet worden. Aan de kant hoor je bij de republikein Ben Carson, dat een verstrenging geen oplossing is, maar dat men moet nadenken over andere maatregelen. Een betere verzorging van de mentaal gestoorden bijvoorbeeld.”