Dossier Strijd tegen IS

Rusland toont beelden van aanvallen

Het Russische leger heeft beelden vrijgegeven van de luchtaanvallen die het vandaag in Syrië heeft uitgevoerd. De Russische luchtmacht heeft naar eigen zeggen in totaal 20 luchtaanvallen uitgevoerd op stellingen van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). De Verenigde Staten en de Syrische oppositie spreken dat tegen en zeggen dat Rusland niet IS, maar Syrische rebellen hebben aangevallen.

“Acht strategische doelen werden gebombardeerd”, zei generaal-majoor Igor Konasjenkov van het ministerie van Defensie in Moskou. Daarbij werden volgens Rusland munitiedepots en brandstofopslagplaatsen naast commandoposten in het gebergte compleet vernield. "Alle aanvallen werden met info van het Syrische leger uitgevoerd", zei Konasjenkov. Doelwitten in de omgeving van "civiele objecten" werden niet aangepakt.

Hoewel Rusland de operatie omschrijft als een aanvalsactie tegen de terroristen van Islamitische Staat, zijn de regio’s waarin de luchtaanvallen uitgevoerd werden niet in handen van IS, maar wel van de Syrische oppositie die tegen president Assad vecht. Buitenlandse Zaken in Moskou had kritiek op de bewering dat de Russische gevechtsvliegtuigen gematigde rebellen hadden aangevallen. "Nauwelijks heeft Rusland de wereld geïnformeerd over zijn operatie, of er zijn al meldingen over getroffen burgers en geviseerde democratische krachten. Dit is een informatieoorlog", zei woordvoerster Maria Sacharova.