Michel: "Tegen IS en tegen Assad"

Charles Michel heeft vanavond de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York toegesproken. In zijn toespraak had Michel het onder meer over de verkiezingen in de Afrikaanse landen, de strijd tegen terrorisme en de situatie in Syrië. Hij riep de Afrikaanse staatshoofden op de verkiezingscycli te respecteren zoals die in de grondwetten zijn verankerd.

Democratisering en respect voor de rechtsstaat stond centraal in Michels boodschap aan de Afrikaanse landen. De premier wees erop dat er op het continent dit en volgend jaar verscheidene belangrijke verkiezingen op de agenda staan. "Er is geen democratie zonder legitimiteit. En er is geen legitimiteit zonder respect voor het grondwettelijke pact dat volkeren en hun leiders verenigt", betoogde de premier, die de goede voorbeelden in Nigeria en Senegal prees en de recente couppoging in Burkina Faso veroordeelde. In Burundi gingen de verkiezingen gepaard met een protestgolf tegen het derde mandaat van president Pierre Nkurunziza. Het electorale geweld kostte tientallen mensenlevens. Michel laakte "de koppigheid om aan de macht te blijven" en drong aan op een politieke dialoog tussen regering en oppositie.

In de Democratische Republiek Congo, waar president Joseph Kabila het einde van zijn tweede mandaat ziet naderen, zouden volgend jaar presidentsverkiezingen moeten plaatsvinden. "Het respect voor de rechtsstaat en voor de grondwettelijke regels is de enige weg naar stabiliteit. Iedereen verwacht dat de politieke verantwoordelijken in het land tonen dat ze het het hogere belang van hun land en hun volk is dat ze in hun hart dragen", zo verklaarde Michel.