Dossier Strijd tegen IS

Rusland begint bombardementen in Syrië

Rusland heeft voor het eerst luchtaanvallen uitgevoerd op Syrië. Dat hebben Amerikaanse legerofficials bekendgemaakt en is bevestigd door het Russische leger. Eerder had de Russische president Vladimir Poetin daarvoor toestemming gekregen van de Russische senaat. Volgens de Russen richten de bombardementen zich op terreurgroep Islamitische Staat, maar de Syrische oppositie zegt dat niet IS, maar wel de Syrische rebellen, tegenstanders van president Assad, het doelwit waren van de eerste aanvallen.

"20 luchtaanvallen"

"In navolging van de beslissing van de Opperbevelhebber van het Russische leger, Vladimir Poetin, hebben gevechtsvliegtuigen van de Russische luchtmacht een luchtoperatie gestart", zo meldt het Russisch leger in een mededeling. "De operatie houdt onder meer precisiebombardementen op gronddoelwitten van terroristen van Islamitische Staat in Syrië in." In totaal heeft Rusland naar eigen zeggen 20 luchtaanvallen uitgevoerd. Daar heeft het Russische leger ook beelden van vrijgegeven.

De bombardementen waarvan sprake vonden plaats in de buurt van Homs, Talbish en Rastan. Kort voordien hadden de Russen het Amerikaanse leger op de hoogte gebracht dat ze zouden toeslaan in Syrië. "Rusland vroeg de Verenigde Staten niet met oorlogsvliegtuigen boven Syrië te vliegen", schrijft CNN op basis van een anonieme bron bij het Amerikaans leger. "Maar meer details kreeg de VS niet."

"Niet Islamitische Staat, wel rebellen doelwit"

“Rusland en de internationale coalitie hebben één gemeenschappelijke vijand: Islamitische Staat”, legt VTM NIEUWS-journaliste Romina Van Camp in New York uit. “Maar voor Rusland is niet alleen Islamitische Staat de vijand, ook de rebellengroepen die tegen de Syrische president Assad vechten.” Die rebellengroepen waren dan ook het doelwit bij de eerste Russische bombardementen. Volgens de Verenigde Staten en de Syrische oppositie waren de luchtaanvallen niet gericht op regio's die in handen zijn van Islamitische Staat. Maar wel op regio's onder controle van rebellen die tegen de Syrische president strijden.

“Bij de Westerse landen heerst er grote bezorgdheid over de militaire acties van Rusland", zegt Romina Van Camp. "Poetin wil dat Assad aan de macht blijft, maar volgens hem zal de actie wel beperkt blijven tot een luchtoperatie. Ze hebben wel soldaten in Syrië, maar die zullen niet in actie komen.”

Reynders: "Russische aanval? Gevaarlijk"

Premier Charles Michel (MR) is niet verbaasd over de snelle reactie van Rusland in Syrië. "De laatste dagen hebben verschillende landen - Rusland, de Verenigde Staten, Frankrijk, ... - zich gepositioneerd in dit dossier", zegt Michel. Ook Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) vindt de luchtaanvallen van Rusland op doelwitten in Syrië geen verrassing. “Ze waren aangekondigd. Maar natuurlijk zou het beter zijn mocht Rusland samenwerken met de internationale coalitie”, zegt Reynders.

"Voor ons land is een militaire optie alleen zinvol binnen het kader van een internationale coalitie met een globale aanpak", zegt Charles Michel vanuit New York. "Dus ook met een politiek en een humanitair luik." “Met zo’n grote militaire aanwezigheid van Rusland in Syrië is het bijna logisch om dit te zien”, zegt Didier Reynders. “Laat ons hopen dat er tegelijk ook een politieke oplossing komt. Want het is zeer gevaarlijk dat Rusland en de internationale coalitie elks op eigen houtje op het terrein actief zijn.”

Poetin volgt militaire oefeningen

Eerder deze maand hield het Russische leger een grote militaire oefening in de buurt van Orenburg, op zo’n 1.500 kilometer van Moskou, op de grens tussen Azië en Europa. De oefening dateert van 19 september. Russisch president Vladimir Poetin was toen een aandachtige toeschouwer van zijn troepen.