Michel en Abbas bespreken vredesproces

Premier Charles Michel heeft dinsdag in New York in een gesprek met de Palestijnse president Mahmoud Abbas over een herlancering van het vredesproces in het Midden-Oosten gesproken. "België is een vriend van de Palestijnen en van Israël. We proberen een positieve rol te spelen", lichtte Michel na afloop toe. België zal vandaag ook vertegenwoordigd zijn bij het hijsen van de Palestijnse vlag op de hoofdzetel van de Verenigde Naties.

Michel sprak dinsdag in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties met president Abbas. De premier sprak de hoop uit dat er in de komende dagen in New York een momentum kan gerecreëerd worden om het zieltogende vredesproces tussen Israël en de Palestijnen nieuw leven in te blazen. Momenteel is de situatie "zeer ingewikkeld", stelde de eerste minister vast, "met een radicalisering in beide kampen".

Mysterie rond speech Abbas

Abbas spreekt vandaag de Algemene Vergadering toe. Zijn speech zal met argusogen gevolgd worden. De 80-jarige president heeft immers aangekondigd dat hij "een bom" zou gooien tijdens zijn tussenkomst in New York. Abbas is gefrustreerd over het gebrek aan vooruitgang in het vredesproces en ligt intern ook steeds meer onder vuur. Er wordt gespeculeerd over zijn ontslag, een ontmanteling van de Palestijnse Autoriteit of andere radicale stappen.

Palestijnse vlag voor eerst gehesen

Abbas mag zich wel opmaken voor een geladen ceremonie op de VN-hoofdzetel waar de Palestijnse vlag voor het eerst wordt gehesen. Een drietal weken geleden schaarden 119 van de 193 VN-lidstaten zich achter een resolutie die waarnemende leden als de Palestijnse Autoriteit en Vaticaanstad het recht geeft om hun vlag te hijsen. De Palestijnen zien de beslissing als een opstapje naar het volwaardige lidmaatschap. De VS en Israël stemden tegen. De meeste EU-lidstaten onthielden zich, België stemde net als Frankrijk, Italië, Spanje en vijf andere lidstaten voor.