Dossier Vluchtelingencrisis

15 vluchtelingen gevonden in trucks

In het West-Vlaamse Rekkem, deelgemeente van Menen, zijn vanochtend 15 personen aangetroffen in twee vrachtwagens. Dat meldt substituut-procureur des Konings Frank Demeester van de sectie Mensenhandel van het parket West-Vlaanderen.

In de ene vrachtwagen werden acht personen aangetroffen. Die vrachtwagen kwam uit Italië, met een lading van 17,6 ton druiven. De temperatuur in de koelcel, waarin de vluchtelingen uit Irak verscholen zaten, bedroeg amper 8°C.

De federale gerechtelijke politie van West-Vlaanderen (team mensensmokkel) en politiezone Grensleie onderzochten de betrokkenheid van de Kroatische chauffeur bij het transport van de vluchtelingen. Maar omdat er onvoldoende aanwijzingen waren dat de man op de hoogte was van het transport, werd hij na verhoor vrijgelaten.

In de andere vrachtwagen zaten zeven vluchtelingen. Die zou van plan zijn geweest naar het Verenigd Koninkrijk te rijden. De onderschepping van dat transport werd afgehandeld door de politiezone. Volgens het parket tonen deze feiten aan dat de smokkelaars, naast transport tussen het Europese vasteland en het Verenigd Koninkrijk, ook actief zijn op het traject tussen Italië en onze regio. 

Foto: Archiefbeeld.