"Luchtaanvallen in Syrië niet uitgesloten"

Rusland sluit niet uit dat het in Syrië luchtaanvallen zal uitvoeren tegen de jihadistische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Van het sturen van grondtroepen is dan weer geen sprake. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin laten weten na afloop van een overleg met zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama.

"We denken daarover na, we sluiten niets uit. Maar als we iets moeten ondernemen, zal dat enkel gebeuren volgens de regels van het internationaal recht", zo liet Poetin weten toen tijdens de persconferentie het onderwerp van de Syrische luchtaanvallen aan bod kwam.

Poetin maakte evenwel duidelijk dat hij geen grondtroepen naar Syrië zal sturen. "We denken na over de wijze waarop we het Syrische leger kunnen helpen. Maar als gaat over grondtroepen, dan kan er geen sprake zijn van een Russische betrokkenheid", zo klonk het.

De Russische president haalde daarnaast nog uit naar Obama en naar de Franse president François Hollande, die hadden opgeroepen tot een vertrek van de Syrische president Bashar al-Assad. "Ik heb het grootste respect voor mijn Amerikaanse en Franse tegenhangers, maar ze zijn geen Syrische inwoners en moeten dus niet betrokken worden bij de keuze van de (Syrische) leider", verklaarde hij.

Obama en Poetin hebben maandag tijdens de algemene vergadering van de VN anderhalf uur samengezeten om te overleggen over de toestand in Syrië. Het was voor het eerst in meer dan 2,5 jaar dat er een officiële ontmoeting tussen de twee staatsleiders plaatsvond. Volgens Poetin ging het om een "constructief, opmerkelijk open" gesprek.

De reactie van het Witte Huis beperkt zich tot een mededeling waarin verklaard wordt dat het overleg "zakelijk" en productief verliep. Washington benadrukt dat de twee president nog altijd van mening verschillen over de rol van de huidige Syrische president.

Tijdens hun toespraken hadden Poetin en Obama maandag al kritiek geleverd op elkaars rol in het conflict. Obama waarschuwde voor de gevolgen van een samenwerking met president Assad. Maar Poetin stelde  net dat het een "enorme vergissing" zou zijn om niet met Assad samen te werken.