Obama en Poetin willen einde oorlog Syrië

De Russische president Poetin en de Amerikaanse president Obama zijn het erover eens: er moet een einde komen aan de oorlog in Syrië, en dat kan alleen door samen te werken. Dat hebben ze gezegd in hun speech voor de Algemene Vergadering van de VN in New York. Alleen: Poetin vindt dat de Syrische president Assad moet blijven, Obama vindt Assad nog altijd een dictator en vindt dat hij weg moet.

Obama haalde uit naar een logica die ertoe aanzet om "tirannen als Bashar al-Assad" te steunen omdat "het alternatief erger zou zijn". De Amerikaanse president verzekerde wel dat hij de strijd tegen IS zal voortzetten. Obama toonde zich ook bereid om met Rusland en Iran samen te werken om het aanslepende conflict te beëindigen, maar hij sloot een terugkeer naar het politieke bestel van voor het losbarsten van het conflict uit.

Obama, die ook uithaalde naar de Russische "annexatie" van de Krim en "agressie" in het oosten van Oekraïne, beklemtoonde dat hij geen "terugkeer naar de Koude Oorlog" wenst. De president heeft later op de dag voor het eerst in bijna een jaar een ontmoeting met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin.