Dossier Strijd tegen IS

Poetin pleit voor steun aan Assad

Rusland en Iran, de twee aanhangers van het regime van president Bashar al-Assad in Syrië, trachten bij hun bezoek aan de Verenigde Naties in New York opnieuw steun te vinden voor hun standpunt. Poetin zei zondag in een interview op de Amerikaanse televisie dat hij hoopt op een "regionale coördinatie-structuur" tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Volgens Poetin is het leger van Assad "het enige legitieme conventionele leger op Syrische bodem". De regeringssoldaten strijden tegen terroristen "en Rusland zou graag steun vinden voor een gemeenschappelijke actie tegen de terroristen", luidde het in het Russisch op CBS. Rusland biedt militaire hulp aan het Assad-regime, "voorlopig zonder grondtroepen", aldus Poetin.

De Iraanse president ging nog een stapje verder. Tegenover CNN verklaarde Hassan Rohani dat "vandaag iedereen in de wereld erkent dat president Assad aan de macht moet blijven om de terroristen te bestrijden. Dat laatste is ons belangrijkste doel en we hebben geen andere oplossing dan de centrale overheid in Syrië versterken". Alleen luchtaanvallen uitvoeren, zoals het Westen doet, zal het terrorisme volgens Rohani niet verslaan. De Iraanse president sloot niet uit dat, na een overwinning op de jihadisten, "politieke hervormingen" nodig zullen zijn.

De afgelopen weken hebben beide landen al herhaaldelijk gepleit voor steun aan de Syrische regering in de strijd tegen IS. Het Westen heeft tot nu toe altijd geweigerd om Assad als partner te beschouwen, maar dat standpunt lijkt meer en meer barsten te vertonen, zeker nu de bombardementen niet de verhoopte resultaten opleveren.

Vorige week liet Duits kanselier Angela Merkel al uitschijnen dat er zal moeten gepraat worden met de Syrische president om het conflict op te lossen. En volgens de Britse zender BBC zou ook de Britse premier David Cameron volgende week in zijn toespraak voor de VN mogelijk aanvaarden dat Assad "tijdelijk een overgangsregering leidt". Amerikaans buitenlandminister John Kerry heeft op zijn beurt gezegd dat de kalender voor het opstappen van Assad "onderhandelbaar" is. Poetin ziet maandag zijn Amerikaanse collega Barack Obama, voor het eerst in meer dan twee jaar.