Dossier Vluchtelingencrisis

Vluchtelingen op de vuist in Duits kamp

In een tentenkamp in Calden (Kassel, in het centrum van Duitsland) zijn honderden vluchtelingen elkaar zondag te lijf gegaan. Verschillende nationaliteiten stonden er tegenover elkaar. Bij de onlusten raakten uiteindelijk veertien mensen gewond, onder wie drie agenten.

De spanningen begonnen zondagmiddag met een gevecht tussen twee mensen in de kantine. Daarop kwam een groep Albanezen tegenover Pakistanen te staan. Van de 60 heethoofden raakte een achttal gewond, waarna de politie de toestand kon kalmeren. Maar 's avonds escaleerde het geweld opnieuw. Deze keer stonden 70 tegenover 300 man, en het duurde uren voor de situatie onder controle was. De vluchtelingen gingen elkaar onder meer met stokken te lijf en één gebruikte traangas. Verschillende mensen die het geweld wilden ontvluchten, liepen naar buiten. De politie probeert voor de avond een tijdelijk onderkomen te vinden, waar de etnische groepen van elkaar gescheiden worden.

In het tentenkamp, op het terrein van de luchthaven van Calden, zijn zo'n 50 agenten aanwezig. In het tentenkamp in Calden leven volgens de politie zo'n 1.500 mensen van twintig verschillende nationaliteiten. Enkele weken geleden kwam het al eens tot gevechten waarbij traangas werd gebruikt. Toen raakten tientallen mensen gewond, onder wie ook kinderen.

Er vinden in het tentenkamp geen controles aan de ingang plaats, zoals elders soms wel het geval is. De beveiligingsfirma gaf zondag geen commentaar.

Foto: archief.