Separatisten winnen Catalaanse verkiezing

Met bijna alle stemmen geteld, blijkt dat de lijsten die voor de onafhankelijkheid van Catalonië zijn, een absolute meerderheid hebben behaald in het parlement. Artur Mas, uittredend president van Catalonië, riep de overwinning uit.

"We hebben gewonnen", aldus Mas in vier talen: het Catalaans, Spaans, Engels en Frans. Hij sprak voor bijna 2.000 aanhangers in het centrum van Barcelona. Er werd met vlaggen gezwaaid en gedanst. "We hebben een democratisch mandaat (...) we hebben een enorme legitimiteit om door te gaan met ons project", aldus Mas. Eerder liet hij al verstaan dat als de separatisten de absolute meerderheid zouden behalen, hij een proces op gang wil brengen dat tegen 2017 tot de onafhankelijkheid van Catalonië moet leiden. Maar Spanje wil zijn rijke deelstaat in het noordoosten van het land liever niet zien vertrekken.

Met net geen 100 procent van de stemmen geteld, haalde de partij van Mas (Junts pel Si) 62 van de 135 zitjes in het parlement. De linkse CUP, die ook voor onafhankelijkheid is, heeft 10 zetels. In aantal stemmen hebben beide groeperingen net niet de helft (47,78 pct).

"Mislukt pseudo-referendum"

Hoewel de Catalaanse separatisten de regionale verkiezingen hebben gewonnen, is het toch niet de overwinning geworden, waarop president Artur Mas had gehoopt. De lijsten voor onafhankelijkheid haalden met net geen 48 procent van de stemmen geen absolute meerderheid. Volgens tegenstanders is het “pseudo-referendum van Mas mislukt”. Dat zegt VTM NIEUWS-journalist Boudewijn Van Spilbeeck vanuit Barcelona.