Eerste Franse luchtaanval in Syrië

Frankrijk heeft na de verkenningsvluchten van de voorbije twee weken nu ook effectief luchtaanvallen uitgevoerd tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat in Syrië. Dat maakte het presidentschap zondag in een communiqué bekend. 

President Francois Hollande had eerder deze maand aangekondigd dat zijn land verkenningsvluchten boven Syrië zou uitvoeren teneinde doelwitten te identificeren om later te kunnen aanvallen. Frankrijk nam al wel deel aan de luchtaanvallen in Irak met de toestemming van Bagdad, maar had nog geen actie ondernomen in Syrië.

De raids, de eerste in Syrië, werden "in overleg met onze bondgenoten in de regio uitgevoerd". De terroristische dreiging die Daesh vormt, moet vastberaden aangepakt worden, aldus het Elysée, zonder meer details over de operatie te noemen. Daesh is het Arabisch acroniem voor de Islamitische Staat.

"We slaan elke keer toe als we onze nationale veiligheid in gevaar achten", rechtvaardigde het presidentschap de aanval. Het sturen van grondtroepen blijft uitgesloten. Maar een politiek overgangsproces dringt zich op, aldus het Elysée. "En dat moet gebeuren met figuren uit het regime en de gematigde oppositie".