Politie schiet zwarte man in rolstoel dood

Er is in de Verenigde Staten opnieuw opschudding ontstaan over de dood van een zwarte man. Die zat in een rolstoel en werd eerder deze week doodgeschoten door de politie. Er bestaan amateurbeelden van de schietpartij, die op het internet veel boze reacties uitlokken. Het gerecht is een onderzoek gestart.

De feiten speelden zich af in Wilmington (Delaware), in het oosten van de VS. Het slachtoffer, de 28-jarige Jeremy McDole die tien jaar geleden verlamd raakte bij een schietpartij, werd woensdag doodgeschoten door de politie. Op de videobeelden is te zien hoe verschillende agenten de man omsingelen en roepen dat hij zijn wapen moet laten vallen en zijn handen in de lucht steken. Maar het is niet duidelijk of de man effectief een wapen vasthoudt. Zijn familie betwist dat. Plots weerklinken meerdere schoten en bengelt de man levenloos in zijn rolstoel.

De politie beweert dat ze een oproep kreeg over een gewapende man in een rolstoel, die zichzelf verwondde. De baas van de lokale politie beklemtoonde op een persconferentie dat McDole weigerde te gehoorzamen aan de oproep van de agenten om zijn handen in de lucht te steken. Er werd geschoten toen de man zijn wapen trok, aldus de politiechef.

Maar volgens de moeder van het slachtoffer was hij helemaal niet gewapend en ook niet gevaarlijk. "Zijn handen lagen op zijn knieën toen er op hem geschoten werd", beweert ze op basis van de videobeelden.

In de VS ontstaat er regelmatig opschudding over het al dan niet gebruik van overmatig politiegeweld tegen de zwarte bevolking. In het verleden ontstonden al rellen na enkele spraakmakende zaken.