VW: Bosch waarschuwde voor software

Het Duitse bedrijf Bosch zou in 2007 aan Volkswagen de bewuste software geleverd hebben waarmee de autobouwer zijn uitstoot kon manipuleren. Bosch waarschuwde toen al dat de software enkel bestemd mocht zijn voor interne testen en niet voor het autorijden op de weg. Dat schrijft de Duitse krant Bild zondag. De druk op Volkswagen neemt intussen toe: het bedrijf krijgt tot 7 oktober de tijd om herstelmaatregelen aan te kondigen.

Volkswagen installeerde de software -die detecteert dat de wagen in een testomgeving rijdt en dan veel minder schadelijke stoffen uitstoot- in 11 miljoen dieselwagens. Deze wagens waren in werkelijkheid dus veel vervuilender dan op papier.

Bild zegt over "een explosief document" te beschikken. Daarin waarschuwt Bosch zijn klant uit Wolfsburg dat de installatie van de software in de auto's "illegaal" is. Bosch wilde tegenover Bild niet reageren en verwees naar de vertrouwelijksheidclausule die het heeft met zijn klant.

De druk op Volkswagen neemt intussen toe. Volgens Bild heeft de Duitse transportautoriteit KBA aan de juridische afdeling van VW gevraagd om tegen uiterlijk 7 oktober "bindende maatregelen en een tijdsplan" voor te leggen, of en tegen wanneer de voertuigen zonder de manipulatieve software aan de milieuwetgeving zullen voldoen. Als VW niet aan het verzoek voldoet, dreigen de betrokken auto's niet meer te mogen verkocht worden.