Dossier Vluchtelingencrisis

Hongarije breekt grensomheining af

Hongarije heeft de afsluiting aan de Sloveense grens die het donderdag zonder voorafgaande verwittiging was beginnen bouwen, opnieuw afgebroken. Dat heeft het Hongaarse staatspersbureau MTI bericht. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken ging het slechts om een poging tot een omheining.

De voorlopige afsluiting bestond uit drie boven elkaar liggende rollen van Navo-prikkeldraad. Die constructie is nu weer afgebroken. Premier Viktor Orban zei vrijdag na een ontmoeting met zijn Oostenrijkse ambtgenoot Werner Faymann dat een omheining aan de Sloveense grens problematisch is, omdat de twee landen tot de Schengenzone behoren. Omheiningen kunnen wel gebouwd worden, maar die moeten binnen een dag weer kunnen worden afgebroken.

De Hongaarse binnenlandminister Sandor Pinter ziet maandag zijn Sloveense collega Györkös Znidar, om over gemeenschappelijke grenscontroles te praten. Vrijdag kwamen volgens de politie 8.159 vluchtelingen naar Hongarije, de meeste uit Kroatië. De voorbije drie dagen waren het er in totaal 26.309. Bijna alle asielzoekers worden door de Hongaarse autoriteiten naar de grens met Oostenrijk gebracht. Na het sluiten van de Hongaars-Servische grens zoeken de meeste vluchtelingen op weg naar West-Europa een omweg via Kroatië.