Paus als ster onthaald in New York

Paus Franciscus is in New York als een heuse popster ontvangen. Met zijn pausmobiel reed hij door 5th Avenue, één van de bekendste lanen in New York, terwijl langs de kant van de weg duizenden mensen schreeuwden en naar hem zwaaiden. De paus hield gisterenavond nog een mis in de kathedraal van Saint-Patrick.

De paus landde in de namiddag vanuit Washington in New York, zijn eerste bezoek ooit aan de "stad die nooit slaapt". Hij vloog per helikopter naar Manhattan, waarna hij verder reed met zijn intussen bekende Fiat 500. Maar aangekomen op 5th Avenue, zowat de bekendste winkelstraat van New York, stapte hij over in zijn pausmobiel. Duizenden mensen langs de kant van de weg begroetten de paus hartelijk, die zelf zichtbaar genoot van de aandacht.

Aan de kathedraal werd hij ontvangen door gouverneur Andrew Cuomo, een katholiek. Ook burgemeester Bill de Blasio en de aartsbisschop van New York, Timothy Dolan, groetten de kerkvorst. Ze woonden de avondmis bij, waarbij de paus zijn medeleven uitsprak met de slachtoffers van het drama in Mekka.

Het is het vierde bezoek van een paus aan New York de jongste vijftig jaar. De stad heeft strenge veiligheidsmaatregelen getroffen. Zo stonden er aan de St-Patrick kathedraal hekken van drie meter hoog, veel straten in de omgeving werden afgesloten.