Paus geeft historische speech aan Congres VS

Paus Franciscus heeft vanmiddag een historische toespraak gegeven aan het Amerikaanse Congres. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat het hoofd van de katholieke kerk dat deed. Franciscus had het uitgebreid over de vluchtelingencrisis. Hij riep op tot een “humaan, rechtvaardig en broederlijk” antwoord.

Franciscus, zelf een Argentijn en een zoon van Italiaanse migranten, verwees naar de Verenigde Staten als een voorbeeld. “Wij, de mensen van dit content, zijn niet bang van vreemdelingen, omdat de meesten van ons ooit vreemdelingen waren. Ook op dit continent worden duizenden mensen gedwongen om naar het noorden te reizen, op zoek naar een beter leven voor zichzelf en hun geliefden. Is dat niet wat we willen voor onze eigen kinderen?”

Doodstraf

Naast de vluchtelingencrisis had de paus het ook over de klimaatverandering en de doodstraf. Met nadruk verdedigde hij de afschaffing daarvan, een maatregel waar vooral de Republikeinen tegen gekant zijn. “De gouden regel dat we willen dat anderen voor ons doen, we ook voor hen moeten doen, brengt ons onze verantwoordelijkheid in herinnering om het menselijk leven te beschermen.”

Massa volk

De aanwezigheid van Franciscus in de VS, wordt met veel enthousiasme onthaald. Ook zijn van vandaag, werd door een pak mensen gevolgd aan een groot scherm voor het parlement. Morgen spreekt hij nog de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York toe.