"VW knoeide ook in Europa met auto's"

Volkswagen heeft ook in Europa testresultaten gemanipuleerd, niet alleen in de Verenigde Staten. Dat heeft de Duitse minister van Transport Alexander Dobrindt gezegd. 

"Men heeft ons verteld dat ook in Europa gesjoemeld is met testen op auto's met 1.6- en 2.0-dieselmotoren", zegt Dobrindt. Over hoeveel voertuigen het gaat, is niet bekend. De minister voegde eraan toe dat ook andere constructeurs dan Volkswagen zullen worden onderzocht. "We zullen ons niet alleen concentreren op de modellen van Volkswagen, maar ook willekeurige testen uitvoeren op voertuigen van andere constructeurs", zei hij. 

Ook bij Audi A1?

Ook vier modellen van luxedochter Audi moeten onder de loep genomen worden, waaronder de in Brussel gebouwde A1. De motor van het type EA 189 is immers ook in de Audi-modellen A1, A3, A4 en A6 ingebouwd. Dat heeft een woordvoerder van Audi donderdag in Ingolstadt bekendgemaakt. Precieze bouwjaren van de betrokken wagens en aantallen kunnen nog niet genoemd worden. Of de auto's met die motor daadwerkelijk uitgerust zijn met de sjoemelsoftware, is ook nog niet duidelijk.

Deze week kwam aan het licht dat Volkswagen knoeide met het motormanagement van dieselwagens, om de uitstoot bij labotests laag te houden. Het bedrijf gaf de manipulatie toe, CEO Martin Winterkorn stapte gisteren op.