Zeker 700 doden tijdens hadj in Mekka

Tijdens de Hadj, de traditionele bedevaart voor moslims in Saoedi-Arabië, zijn zeker zevenhonderd mensen om het leven gekomen. Ze werden vertrappeld in Mina, een plaats op de route naar Mekka, toen er chaos uitbrak tijdens de rituele steniging van de duivel. Er vielen ook honderden gewonden. Buitenlandse Zaken zoekt uit of er Belgen zijn onder de slachtoffers. We waarschuwen voor schokkende beelden.

Volgens de laatste informatie zijn er 717 mensen gestorven. De chaos brak uit aan de jamarat, de drie zuilen waar de moslims de duivel stenigen. Ze doen dat door steentjes te gooien naar de zuilen. Tijdens dat ritueel moet er paniek uitgebroken zijn, met dodelijke gevolgen. 

Er zijn ook zowat 500 Belgische moslims naar Mekka afgereisd voor de Hadj, maar het is niet duidelijk of er ook Belgen onder de slachtoffers zijn. Buitenlandse Zaken volgt de situatie op de voet.

 

De Saoedische kroonprins Mohammed ben Nayef heeft een onderzoek bevolen naar het drama. De minister van Gezondheid had eerder al met een beschuldigende vinger naar de bedevaarders gewezen. Hij schreef het drama toe aan een gebrek aan discipline bij de pelgrims. “Als zij de aanwijzingen hadden gevolgd, zouden we dit soort ongeval vermeden hebben”, klinkt het.