Dossier Vluchtelingencrisis

EU trekt 1 miljard uit voor vluchtelingen

De Europese Unie trekt minstens 1 miljard euro uit om de Syrische vluchtelingen in het Midden-Oosten te helpen via het World Food Programme en het VN-vluchtelingenfonds UNHCR. Dat zijn de Europese leiders woensdagnacht overeengekomen. Ze beslisten ook dat er tegen eind november 'hotspots' moeten opengaan in Griekenland, Italië en mogelijk ook Bulgarije.

Volgens Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk was de sfeer op de in spoed bijeengeroepen EU-top beter dan ze vooraf vreesden. "Dit was geen gespannen sessie", zei Juncker. De 28 chefs kwamen onder meer overeen dat er minstens 1 miljard euro extra wordt uitgetrokken voor het WFP en het UNHCR. De helft van het bedrag komt uit de Europese begroting, de lidstaten passen de rest bij. België engageerde zich er reeds toe om 30 miljoen euro vrij te maken, zei premier Charles Michel. 

Om de "dramatische situatie" aan de Europese buitengrenzen te verbeteren, krijgen het Europese grensbewakingsagentschap Frontex, het asielagentschap EASO en Europol extra middelen. Voor de Europese lidstaten aan die buitengrenzen die de meeste vluchtelingen over de vloer krijgen, zullen de nodige inspanningen worden geleverd om er hotspots te openen. Dat zijn centra waar vluchtelingen geregistreerd worden en waar gekeken wordt of ze recht hebben op bescherming. Zij die onder die laatste categorie vallen, kunnen dan verdeeld worden over de andere lidstaten. Ten laatste tegen eind november moeten er in Griekenland en Italië zulke hotspots komen, ook Bulgarije is vragende partij.