Colombia en Farc groeien naar vrede

De Colombiaanse regering en de linkse Farc-rebellen hebben bij onderhandelingen in Havanna een belangrijke doorbraak bereikt in de al jarenlang lopende vredesonderhandelingen. Beide partijen maakten afspraken over het juridische lot van de strijders in de burgeroorlog die al meer dan vijftig jaar aan de gang is, het langstlopende conflict op Amerikaanse bodem.

Voor politieke misdaden komt er uitgebreide amnestie. Dat is echter niet het geval voor oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid of marteling. De daders zullen voor een speciale rechtbank verantwoording moeten afleggen: ze riskeren een celstraf van maximaal acht jaar. Over andere zaken zoals de verdeling van land, politieke participatie en de illegale drugshandel zijn al akkoorden afgesloten. 

Dit juridische aspect was essentieel in het bereiken van vrede tussen beide groepen. De Colombiaanse president Juan Manuel Santos en de leider van de Farc, gekend als "Timochenko", waren woensdag beiden naar Havanna in Cuba afgezakt. Santos hoopt binnen zes maanden een definitief vredesakkoord te kunnen afsluiten.